kinderbrillen

Statistisch gezien heeft één op vijf kinderen een bril nodig. In de eerste instantie zul je denken dat zowel de kleur als het “coole” montuur de belangrijkste zaken zijn bij het uitzoeken van kinderbrillen. het staat buiten kijf dat het belangrijk is dat een kind positief is over het dragen van een bril. Toch zijn er nog een aantal andere factoren die belangrijk zijn tijdens het kiezen van de juiste bril voor jouw kind.

De kleur van de kinderbrillen

Jouw kind is prima in staat om een keuze te maken voor een bril die hij of zij mooi vind. Als de kleur goed is, zal jouw kind de bril ook graag dragen en zelfs trots zijn! Het brilmontuur moet bij de vorm van het gezicht passen, de bril moet goed voelen en vooral in de smaak vallen als ze in de spiegel kijken. Een kinderbril moet goed zitten en mag zeker niet afglijden. Specifiek voor baby’s en peuters is dit een belangrijke voorwaarde.

De perfecte pasvorm

Kinderbrillen mogen niet te groot of te klein zijn en mogen de bewegingsvrijheid van een kind niet hinderen, eigenlijk net zoals bij volwassenen. De afmeting van de bril is afhankelijk van de grootte van de oogkassen en de afstand tussen de ogen van een kind. Ook is het belangrijk dat de bril niet op de wangen van een kind rust, dit veroorzaakt drukpunten en irritatie. Bovendien mag de bril niet hoger dan de wenkbrauwen zijn en niet breder dan het gezicht.

Klein maar fijn

In het algemeen geldt: hoe kleiner de bril, hoe kleiner de kans dat uw kind er last van zal hebben. Tegelijk moet de bril groot genoeg zijn, zodat jouw kind gemakkelijk in alle richtingen kan kijken. Het midden van de bril moet ook aangepast zijn aan het midden van de pupillen. Een bril kopen die te groot is zodat jouw kind erin kan groeien is zeker niet aan te raden.

Welke materialen

Kinderbrillen moeten robuust, breukbestendig en licht zijn, zodat ze tegen een stootje kunnen. Uiteindelijk moet een kind ook gewoon kind zijn en kunnen ravotten en spelen, het dragen van een bril mag ze daarin niet in de weg staan.

Sportbrillen voor kinderen

Balsporten of judo zijn een bijzondere uitdaging voor kinderbrillen. Door snelle bewegingen glijdt een normale bril snel af en dit veroorzaakt ongemak. De meeste goede kinderbrillen zijn sowieso geschikt voor sport. Gelukkig bestaan er ook speciale sportbrillen voor kinderen die, afhankelijk van het model, volledig van kunststof zijn gemaakt. Ook hebben deze brillen montuurarmen zonder scharnieren. Er kan ook een elastisch bandje aan de montuurarmen zitten dat rond het hoofd wordt gedragen en ervoor zorgt dat de bril stevig zit.

Zwembril op sterkte

Als een kind graag zwemt bestaat er ook een mogelijkheid om een zwembril met glazen op sterkte aan te schaffen. Vraag hier gerust naar, onze specialisten helpen je met veel plezier verder.

Geduld is een schone zaak

Bij het kopen van een bril en ook daarna is geduld een schone zaak. Vooral peuters en baby’s hebben tijd nodig om te wennen aan een bril op hun neus. In onze optiek beschikken wij over enorm veel geduld om kinderen aan de juiste bril te helpen.