multifocale lenzen

Met multifocale of varifocale lenzen zie je zowel dichtbij als veraf scherp. Goed om te weten is dat deze verkrijgbaar zijn in zowel zachte als harde lenzen. Als u merkt dat u dichtbij steeds minder gaat zien en voor veraf uw lenzen nog prima volstaan, dan zijn multifocale lenzen een prima oplossing.

Wat zijn multifocale lenzen?

Zoals al aangegeven  ondersteunen multifocale lenzen uw zicht voor zowel dichtbij als veraf. Verschillende sterktes zijn in één lens geïntegreerd. Door de werking van de hersenen wordt automatisch de sterkte gekozen die het best werkt voor veraf of dichtbij.

Hoe werkt het?

Wanneer u al geruime tijd lenzen of een bril draagt en veraf optimaal zicht heeft,  gaat u tussen uw 40e en 45e levensjaar merken dat het zicht dichtbij lastiger wordt. Het beeld is niet meer scherp. Dit komt vaak voor en wordt ook wel ouderdomsverziendheid of presbyopie genoemd. U kunt lastiger lezen en teksten moet u verder van u af houden om scherp te zien. De oorzaak hiervan ligt in de elasticiteit van uw ooglens, deze neemt af bij het ouder worden. Dit is een normaal en bovendien natuurlijk proces.

Multifocale lenzen hebben dezelfde werking als de multifocale bril, hoewel u deze niet met elkaar kunt vergelijken. Bij een bril ziet u bijvoorbeeld de randen wanneer u opzij kijkt. Dit is niet het geval bij varifocale contactlenzen.

Harde of zachte multifocale lenzen

De multifocale contactlenzen zijn verkrijgbaar in harde en zachte lensvorm. Met deze lenzen kunt u zowel veraf als dichtbij voor 80% van de tijd scherp zien en zit het leesgedeelte rondom in de contactlenzen verwerkt. Het is ideaal dat u voor het leesgedeelte niet steeds apart uw leesbril hoeft te pakken.

De voordelen

  • U kunt zowel ver als dichtbij voor 80% goed zien, zonder een bril te hoeven gebruiken.
  • Het leesgedeelte is in de lens verwerkt, hier merkt u niets van.
  • U went snel aan de contactlenzen.
  • De lenzen zijn beschikbaar in zachte en harde vorm.
  • De leesbril hoeft niet meer standaard overal mee naar toe.