Optometrie (of oogmeetkunde) is een wetenschap waarbij met behulp van metingen afwijkingen aan de ogen geconstateerd kunnen worden. Vanaf oktober kunt u bij Optiek Boulis een afspraak maken bij onze optometrist.

Optometrisch onderzoek

Onze optometrist kijkt naar de totale gezondheid van uw ogen en naar mogelijke afwijkingen. Zeker op latere leeftijd is een regelmatig optometrisch onderzoek van belang. Zeker ook wanneer u door bijvoorbeeld erfelijke ziektes in uw familie, een verhoogd risico loopt op bepaalde oogafwijkingen. Veel voorkomende ziektes zoals glaucoom, macula degeneratie of staar kunnen wij in een vroeg stadium herkennen. Op tijd starten met een behandeling kan veel problemen voorkomen in de toekomst.

Wat omvat een optometrie onderzoek?

  • Oogmeting
  • OCT onderzoek (wordt er een beeldvormende, hoge-resolutie foto van het netvlies gemaakt).
  • Oogdrukmeting
  • Gezichtsveldonderzoek
  • Onderzoek naar de samenwerking van u ogen
  • Vraaggesprek over de gezondheid van u en van uw ogen
  • Onderzoek naar de gezondheid van uw ogen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van het oog.

De optometrist

Een optometrist heeft de kennis en de mogelijkheden om te beoordelen of een oog gezond is of niet. Onze optometrist mag daarvoor diagnostische farmaca gebruiken om de ogen uitgebreid te testen. De optometrist geeft daarnaast adviezen over brillenglazen, speciale glazen (bv. met prisma’s), contactlenzen en hulpmiddelen voor slechtzienden.

Omdat een optometrist werkt volgens een vaststaand protocol is een directe samenwerking mogelijk met een oogarts, huisarts en orthoptist. Het beroep van optometrist is sinds november 2000 in Nederland wettelijk erkend en beschermd onder artikel 34 van de wet BIG. In vergelijking met een opticien is de optometrist hoger en breder opgeleid. Zodoende neemt de optometrist steeds meer taken van de huisarts en de oogarts over in de eerste lijn van de gezondheidszorg aangaande de oogzorg.

Wilt u zekerheid over de gezondheid van uw ogen

Neem dan gerust contact (interne link) met ons op om een onderzoek in te plannen. Heeft u last van uw ogen of wilt u ze om andere redenen laten testen, schroom dan niet om een afspraak te maken. Uw ogen zijn belangrijk en wij gunnen iedereen het beste zicht.

optometrie